Вомбат – що за тварина | фото, відео, опис

Вомбати живуть на Землі 18 мільйонів років, і сьогодні живуть лише в Австралії. Це найбільші із землерийних ссавців, сімейство яких включає три види Lasiorhunus latifrons (довгошерстий), Vombatus ursinus (короткошерстий) та Lasiorhunus krefftii (квінслендський).

Вомбат

Зовнішній вигляд та спосіб життя

Дорослий вомбат розміром з невеликого ведмежа (довжина тіла становить 0,7 – 1,2 м, а вага від 20 до 40 кг). Ці звірята наділені неймовірно привабливою зовнішністю товстеньке покрите густою жорсткою шерстю тулуб, короткі клишоногі ноги і круглі очі-гудзики роблять його чарівним.

Природа наділила це сумчасте чудовим шанцевим інструментом на лапах у нього великі міцні пазурі, якими зручно рити землю. Тому більшу частину доби вомбат проводить під землею, виходячи на поверхню на кілька годин, щоб поїсти та прийняти сонячну ванну. Житлом тварини служить «багатокімнатна» нора-квартира, поєднана підземними переходами.

Існує легенда, що мідні родовища Австралії були відкриті завдяки вомбатам ― люди виявили біля цих тварин нор шматки металу. Очевидно, на знак вдячності жителі Південного Уельсу назвали Вомбатом одне з селищ, а астрономи дали це ім’я астероїду Головного поясу.

Тунелі-коридори, вириті вомбатами, досягають 20 м у довжину і 3,5 м у глибину, а площа ділянки, яку вони займають, може становити до 25 гектарів. Ці представники сумчастих зграями не живуть, але нори сусідніх сімей зазвичай розташовуються недалеко один від одного. Часто ходи, що належать різним сім’ям, перетинаються, тоді тварини користуються ними разом.

Вомбат за характером звір дуже повільний, але в критичній ситуації здатний бігти зі швидкістю автомобіля – до 60 км/год, вміє плавати та лазити по деревах. Але у разі небезпеки він зазвичай поспішає до нори, ховає у ній верхню частину тулуба, «затикаючи» вхід товстою філейною частиною. А якщо противник все ж таки проник у нору, власник житла здатний просто придушити його, притиснувши до стіни потужним твердим задом. Власне, природних ворогів у вомбату практично немає, за винятком грози всіх сумчастих Австралії – собаки динго.

Vombatus ― травоїдна тварина, вона харчується травою, корінцями рослин, ягодами, грибами. Зубов у нього небагато, лише 12, але розділена верхня губа дозволяє «зрізати» траву практично на рівні землі. У вомбатів дуже ефективний, а тому повільний обмін речовин. На перетравлення їжі їм потрібно майже 2 тижні. Води це звірятко п’є дуже мало, на добу всього 22 мл на кілограм ваги, поступаючись пальмою першості за економністю тільки верблюду.

Вомбат іде

Цікавий факт Дуже незвичайно влаштований у вомбата травний тракт. У його кишці є горизонтальні складки-борозенки, тому випорожнення формуються у вигляді кубиків, за добу це землерийне сумчасте виробляє від 80 до 100 сухих компактних цеглинок. Кубічні какашки не скочуються з поверхні каменю або колоди, що дозволяє тварині використовувати їх як один із засобів розмітки території.

Вирощування потомства

Середня тривалість життя Vombatus 15-18 років, статевої зрілості він досягає до 3 років. Самка виношує вагітність трохи менше місяця, в результаті народжується одне, рідше – два дитинчата вагою близько 0,5 кг.

Понад півроку потомство проводить у сумці матері, де йому забезпечено тепло, їжа та захист. Сумка вомбатихи має два соски, і вхідним отвором повернута назад. Це дає матері можливість займатися землерийними роботами, коли її син «сидить вдома».

Після того, як дитинча підросло і здатне їсти самостійно, воно переселяється в нору, куди мати приносить для нього траву і коріння, попередньо подрібнивши їх зубами. Період дорощування потомства триває близько року, потім молодий вомбат вирушає на «вільні хліби».

Вомбат з дитинчатою

Одомашнення та утримання в неволі

Вомбати миролюбні, і агресію виявляють лише у ситуації, яку вважають небезпечною. Австралійці нерідко тримають цих сумчастих як домашніх вихованців. Ручні звірята прив’язуються до господаря і супроводжують його, як віддані собачки. Міська квартира для їх утримання не підходить, найкращим місцем проживання буде велика присадибна ділянка, де можна рити нори та укриття.

Домашні вомбати нерідко стають любителями продуктів, які в природних умовах для них недоступні. Англійський натураліст Ч. Корніш у своїй книзі «Світ тварин» описав реальну історію, як вомбат, що пристрасився до молока, постійно розшукував у будинку жаданий напій, випивав, скільки міг, а в залишках приймав ванну.

Vombatus заборонено вивозити з Австралії. Купити їх може, отримавши спеціальний дозвіл, лише солідний зоопарк, у якому тварині будуть гарантовані належні умови утримання. На батьківщині дорослого вомбату можна купити за 500÷1000 доларів.