Найменша дика кішка у світі фото і відео

Сімейство котячих має численних представників у всьому світі. Серед диких хижаків і домашніх тварин зустрічаються особини з різними характеристиками зовнішності та фізіологічними особливостями. Наприклад, найбільшим диким представником сімейства вважається тигр, який зростає до 3,8 м завдовжки і може важити до 400 кг. А кого називають найменшою дикою кішкою?

Іржава кішка

Особливості зовнішності

Офіційна назва найменшої дикої кішки у світі – плямисто-руда (на лат. Prionailurus rubiginosus), але її часто називають просто іржавою кішкою.

Незважаючи на одну зі своїх назв, ця представниця сімейства котячих має найчастіше шерсть сірого, рідше рудого відтінку або їх суміші, і тільки на лапах, спині та з боків можна побачити нечіткі обриси «іржавих» плям. На грудях і череві шерсть світлішого відтінку, а мордочку прикрашають смуги темні лінії є на лобі тварини, а білі лінії розташовуються з внутрішнього боку очей і в районі носа. Сама шерсть м’яка і коротка, а нявкання тварини подібно до м’якого голосу, характерного для домашніх вихованців.

На замітку! Зовнішній вигляд іржавої кішки нагадує бенгальську породу, але в більш «бляклій» версії.

Найменша у світі дика кішка на гілці

Довжина тіла найменшої дикої кішки – 50-80 см, з яких 15-30 см припадає на хвіст, а вага часто не перевищує 1,6 кг у самців та 1,1 кг у самок. На круглій голові розташовуються невеликі вушка і величезні очі медового або сірого відтінку, які надають мордочці тварини незвичайного виразу. Дивлячись на фото цієї хижачки можна подумати, що домашній вихованець заблукав у лісі і бродить у заростях самотній і наляканий. Але це помилкове враження. Незважаючи на мініатюрні розміри, ця дика тварина чудово почувається у своєму середовищі і нічим не поступається в мисливській спритності леву, хоч і менше його в 200 разів.

Спосіб життя

Усього Землі існує дві країни, де зустрічаються найбільші популяції плямисто-рудих кішок. На Шрі-Ланці вони вибирають для проживання густі тропічні ліси і гірські місцевості, а в Південній Індії вони воліють відкриті території з сухими чагарниками.

Найменша дика кішка

На відміну від більшості домашніх котячих, їхня дика мініатюрна родичка зовсім не боїться води і легко перепливає невеликі річки та струмки, якщо вони зустрічаються на її шляху.

Маленьким хижакам доводиться завжди бути на чеку в повному небезпеці лісі, де їм доводиться не тільки добувати їжу і також не попадатися на очі більшим хижакам. Вони живуть поодинці і вважають за краще полювати в нічний час, оскільки так безпечніше. Ще одна особливість їхнього способу життя – вони вважають за краще пересуватися по землі ближче до дерев, щоб у разі небезпеки відразу ж піднятися вгору по стовбуру. Тим більше, що серед гілок на дереві також можна добути собі їжу – комах, птахів або ящірок. Крім них у раціоні хижаків присутні дрібні гризуни, та жаби, якими можна поласувати у сезон дощів. Домашні птахи практично не страждають від набігів іржаво-плямистих диких кішок, але при нагоді вони не відмовляться отримати як видобуток домашнього курча.

Іржавий кіт не здатний терпіти на своїй території сторонніх особин. Кожна тварина має власну територію постійного проживання (близько 15-18 кв. м.), межі якої ретельно та регулярно позначає. Виняток становить лише період розмноження, коли самці здатні терпіти на своїй території сторонніх самок. Період залицянь проходить досить бурхливо за аналогією з «березневими гуляннями» домашніх вихованців. Але щоб домогтися уваги самки, самцю доводиться довго намагатися виявляти свою ніжність.

Найменша дика кішка гарчить

В результаті численних спарювань настає вагітність, яка триває 2-2,5 місяці, і завершується появою на світ від 1 до 3 кошенят. До появи потомства майбутня мама облаштовує комфортне лігво. Кошенята ще більше суперечать своїй популярній назві, ніж дорослі особини у забарвленні практично немає рудого кольору. Приблизно півроку у тому зовнішності виникають типові для дорослих особин риси, і вони стають повністю самостійними.

До природних ворогів найменшої дикої кішки відносяться собаки (включно з бездомними) та інші хижі мешканці лісу, які мають більші розміри. Поступовому їх зникненню з Землі також сприяє вирубка лісів людиною для використання територій під сільськогосподарські угіддя, а також самі фермери. У дикій природі залишилося не більше 10 000 особин, тому іржава кішка внесена до Червоної книги, а полювання на неї суворо заборонено.

Більше фото у нашій галереї

Крім батьківщини проживання побачити хижачку можна в деяких зоопарках світу, а деякі поціновувачі можуть навіть придбати собі у заводчиків такого домашнього вихованця. Незважаючи на хижу натуру і незалежний характер, плямисто-руді кішки легко адаптуються до умов домашнього утримання поруч із людиною і тоді радують свого володаря веселою та лагідною вдачею.

Відео про плямисту кішку