Червоні панди: докладний опис тварини

Червона панда (мала) – незвичайне і симпатичне звірятко, яке мешкає в Гімалайських горах.

Вона відрізняється спокійним характером і легко уживається у неволі.  Завдяки своєму нестандартному яскравому забарвленню, цікавій поведінці та способу життя, до панди виявляють інтерес дуже багато знавців тваринного світу та звичайних людей.

Не всі знають про існування червоної панди, хоча дуже багато практично щодня бачать цього звірка на своїх моніторах. Саме ця тварина зображена на логотипі знаменитого браузера «Firefox» компанії Mozilla.  Так, саме червона панда, а не я лисичка, як думають багато хто.

Зміст

  • 1 Звідки походить назва?
  • 2 Опис
  • 3 Спосіб життя
  • 4 Спосіб розмноження
  • 5 Під загрозою вимирання

Звідки походить назва?

Ще в XIII столітті в Китаї помічені перші письмові згадки про цей вид ссавців. Але в Європі про малу панду вперше дізналися лише в XIX столітті. «Першовідкривачем» офіційно вважають генерала Томаса Хардвіка, який запропонував називати цих тварин буквосполученням «уа», саме такі звуки зазвичай видає панда.

Основну назву “Ailurus fulgens”, що в перекладі означає блискуча кішка, дав професор Фредерік Кув’є, який нахабно скористався тим, що Томас довго повертався на батьківщину.

панда, червона панда, все про тварин, тварини

Опис

Розмір панди червоної порівняно невеликий, приблизно як у великої домашньої кішки.

Мала панда має довжину тіла від 50 до 65 см.  Тіло довгасте з густою та пухнастою шерстю.  Через підвищену пухнастість, тулуб звірка здається більше, ніж є насправді.  Голова має великі розміри пропорційно до решти тіла.  Лапи звіра вигнуті та невеликі.  На ступнях підвищена волохатість, що служить для переміщення по снігу та льоду. При ходьбі лапи не повністю стосуються поверхні. Маленькі пальчики мають вигнуті пазурі, які можуть втягуватися і висуватися. Також є своєрідний додатковий палець, завдяки якому панда може тримати передніми лапами різні предмети (бамбукові гілки, листя).

Саме завдяки незвичайному забарвленню, багато фахівців називають цього звіра червоною пандою. Зверху шерсть яскраво рудого кольору, ближче до нижньої частини тулуба з’являються темні або коричневі відтінки. Найцікавіше забарвлення має мордочка панди. Вуха, ніс, щоки та брови білого кольору, що на контрасті з рудим відтінком виглядає дуже незвичайно, причому малюнок у кожної особи різний.

Завдяки такому забарвленню тварина може з безпекою ховатися від хижаків серед мохів та лишайників.

Спосіб життя

Вдень панда в основному спить у дупле, а ввечері та вночі проводить активний спосіб життя. Найчастіше вона пересувається по деревах. На землі тварина почувається некомфортно,  переміщається дуже повільно, хоча їда проходить саме на землі. Живиться панда листям і пагонами бамбука, також до раціону харчування входять ягоди, гриби і навіть дрібні гризуни. І хоча цих тварин відносять до виду хижаків, тваринна їжа займає мінімальну частину раціону.

червона панда, вимираючий вигляд, червона книга, рідкісні тварини

Спосіб розмноження

Основний період розмноження це січень місяць.  Термін розвитку плода близько 50 днів, хоча починаючи від спарювання і до пологів, може пройти від 90 до 150 днів. Різницю називають діапаузою так, як зачаття відбувається значно пізніше спарювання.

Пологи та дозрівання відбуваються в заздалегідь сплетеному гнізді.  Після народження, деякий період часу немовлята нічого не бачать і не чують. Дозрівання відбувається повільно, середній вік статевої зрілості – близько 1.5 років.

Під загрозою вимирання

Червона панда включена до списку червоної книги зі статусом «Небезпеки, що наражаються».  Загальна чисельність особин цього виду становить близько 2500.

І хоча територія проживання червоних панд значна, а кількість ворогів невелика, основною загрозою для життя є інтенсивна вирубка лісів та браконьєрство.